Prosedürümüz

NCALTRMBM PROSEDÜRÜ


Giyim Kuralları:

Erkek delegeler için takım elbise kadın delegeler için Siyah-beyaz resmi kıyafet zorunludur.


Genel Program:

Tüm delegeler genel programa ayak uydurmak zorundadırlar. Genel programda esneme yapılmayacaktır. Oturumlar tam vaktinde başlayacak,yoklamayı kaçıran delegelere yaptırımlar uygulanacaktır.

Delegasyon Sistemi:

NCALTRMBM’de Her ülkenin bir delegasyonu bulunmaktadır. Her delegasyon da bir büyükelçi bulunur. Delegasyondaki tüm delegeler büyükelçiye bağlıdır. Yapılması talep edilen askeri harekatlar büyükelçilerin onayından geçmelidir. Delegeler büyükelçilerini üst makamları olduğundan dolayı saygı göstermek zorundadırlar.

Genel Kurul:

Genel kurul organizasyon açılışında ve kapanışında toplanır.Organizasyonun açılışında toplanan genel kurul Genel Sekreterin konuşmasıyla açılır. Büyükelçiler ülkelerini temsilen kürsüye çıkıp 1 dakikalık birer konuşma yaparlar.  Sonrasında delegeler komitelere dağılırlar. Organizasyonun kapanışında toplanan genel kurul da komitelerden çıkan bildirgeler okunur ve organizasyon kapanış seramonisi gerçekleştirilir.

KOMİTELER:

Oturum Başkanı: 
Komiteyi ve içerisindeki ekipleri yöneten kişidir.
Yoklama:
Komiteler genel programda belirtilen vakitlerde yoklama ile açılır.
Örnek Oturum:
Her komitenin ilk oturumu örnek oturum için ayrılmıştır. Örnek oturumlar tecrübesiz delegelerin ortama ayak uydurabilmeleri için günlük konuların konuşulduğu,öğretici nitelikte yapılan tartışmalardır. Oturum başkanı örnek oturum yapma önerisini komiteye sunar 1/4 oranında oy örnek oturumun yapılabilmesi için yeterlidir.
Yönetilen Oturum:
Oturum başkanı tarafından yönetilen klasik oturum düzenidir. İlk oturum bu şekilde başlar. Delegeler söz almak,önerge vermek ve istekte bulunmak için plakartlarını kullanırlar.
Lobi Oturumu:
Delegelerin veya Oturum başkanının önergesiyle açılan oturumdur. Delegeler ayağa kalkıp istedikleri delegeyle konuşabilirler. Bildirgelerin bu oturumda yazılması daha kolaydır.
Gündem Maddeleri:
Gün içerisinde oturumlarda tartışılacak konulardır.
Alt başlıklar:
Her komitede tartışmaya açılan gündem maddelerine ilişkin alt başlık önerileri verilir. Önerilerin kabul edilmesi için basit çoğunluk gereklidir. Alt başlık önerisi komiteden geçen ve tartışmaya açılan delege konuyla alakalı açılış konuşmasını yapar.
Yasa Tasarısı:
Delegeler tarafından sunulan belge sıfatı taşımayan yalnızca komitede üzerine tartışılması amacıyla sunulan tasarılardır.

SONUÇ BİLDİRGESİ:

Komitelerden çıkması gereken gündem maddelerini çözüme ulaştırma amacı olan belgelerdir. Güvenlik Konseyi’nde bildirgelerin tamamı veyahut bazı maddeleri daimi üyeler tarafından vetö edilebilir. Diğer komitelerimizde bildirgeler için basit çoğunluk gereklidir. 
Sponsor:
Bildirgeyi yazan ve sunan ülkedir. Sponsor sayısı artabilir. 

ÖNERGE:

Konuyu Tekrardan Tartışma Önergesi:
Tartışılmış ve oylanmış bir bildirgenin tekrardan oylamaya açılması. Kabul edilmesi için 2/3 oy oranı gerekir.
Ek Süre Önergesi:
Konuşma süresi biten delege oturum başkanından ek süre talep edebilir. Oturum başkanının insiyatifine bağlıdır.
Lobi Oturumuna Geçiş Önergesi:
Delegeler tarafından tartışmanın şekillenmesi ve bildirgenin yazılması amacıyla komite yönetimine sunulur. Kabul edilmesi için basit çoğunluk yeterlidir.

İSTEK:

Şikayet:

Oturum esnasında uygun bulumayan bir konu hakkında oturum başkanından müdahalede bulunması amacıyla bildirilen istektir. Şikayette bulunan delege ayağa kalkıp konu hakkında konuşmalıdır.Oturum Başkanının insiyatifine bağlıdır.

Kşisel İhtiyaç:

Tuvalet,acil durumda çıkabilmek,elektronik eşya kullanabilmek gibi isteklerin komite yönetimine sunulmasıdır. Oturum Başkanının insiyatifine bağlıdır.